apr 21 2008

Davud a.s.

On je Davud ibn Isa. Bio je Allahov rob, poslanik i vladar na području Jerusalema. Nakon smrti Musa a.s. Izraelćani su bili bez svoga vladara oko 356g. Za to vrijeme su bili izloženi napadima Amalika i drugih susjednih naroda. Davud a.s je bio pokoran Allahu, bio predan ibadetu i neumoran u činjenju dobrih djela.

Bila mu je data snaga u ibadetu i razumjevanje islama. Prenosi se da je po čitavu noć prevodio u ibadetu i da je postio svaki drugi dan. U sahih Muslimu i Buhariji stoji da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao:  Allahu je najdraži Davudov namaz, najdraži post mu je Davudov post. Imao je običaj da spava polovinu noći, trećinu je prevodio u ibadetu, a zadnju šestinu bi opet spavao. Lijep glas je bila još jedna od blagodati koju je Allah podario Davudu a.s. kada bi počeo da uči Knjigu Zebur ptice bi zastale u zraku i za njim ponavljale veličanje i slavljenje Allaha.

El-Evzai kaže: "Abdullah ibn Amir je pričao da je Davudu bio dat tako lijep glas kao nikom prije njega, da bi se ptice i životinje zbog njega sakupljale i tako dugo slušali da bi umirali od gladi i žeđi. Zbog ljepote njegova glasa znale su se i rijeke zaustavljati. Pored lijepog glasa Davud je bio obdaren brzim učenjem svoje objave Zebura. " Hasan el Basri kaže: "Allah, s.v.t.,  je Davudu a.s., omekšao gvožđe da ga je rukama mjesio i obrađivao bez ikakve potrebe da kosristi vatru i čekić."

Davud alejhisselam je imao i sina Sulejmana alejhiselam, koji ga je kasnije nasljedio.

Neke od mnogobrojnih izreka Davuda a.s., navodim samo neke od njih:

- Budi prema siročetu poput milostivoga ovca!

- Znaj da ćeš požnjeti onako kako posiješ!

- O ti koji siješ zlo, sam ćeš žeti njegove truje u bodlje!

- Onaj koji gluposti pred svijetom prosipa liči na onaga koji pjeva pored mrtvaca!

- Ružno li je siromaštvo nakon bogastva, gore je od toga kada neko nakon upute zaluta!

- Ne ostaj kod prijatelja duže nego što bi ti njega mogao ugostiti, jer se s tim ruši zajedničko prijateljstvo!

- Pogledaj šta ne voliš od onoga što se o tebi priča pred svijetom, pa to nemoj raditi kad si i sam!

Baner

Kako ostvariti islam?

Iz želje da osjetiš i ti onu istinsku sreću i zadovoljstvo, a prije svega iz želje da se spasiš vječne vatre, pripremili smo ti koristan sažetak osnovnih stvari koje sačinjavaju temelj ove savršene vjere, i koje moraš da ostvariš i da imaš pri sebi ukoliko želiš da budeš od muslimana, od onih sretnih, od onih koje će Allah, Uzvišeni i Slavljeni, prozvati na Sudnjem danu kao one koji su se spasili vječnog Džehennema.

Skini dokument

Video

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.
Download

Izbor islamskih knjiga:

  • Priručnik tragaocu za istinom - Risale uleme Nedžda
    Ako je govor učenjaka i njihovo jasno iznošenje da je pridruživanje Allahu...
    Download
  • Tehakum i mjesto tekfira mušrika u vjeri
    Počeću sa obaranjem pogrešnog shvatanja kojeg mnogi ljudi danas pripisuju riječima...
    Download


Za više knjiga, klikni ovdje.

Magazin Muslimah

"Muslimah" je elektronski magazin specijalno za ženu muslimanku koji bi, inšaAllah, izlazio tromjesečno sa ekstra ramazanskim brojem. U našim izdanjima možete čitati tekstove iz aqide, Kur'ana...

Posjeti blog

O nama...

Osnova naše vjere islama je tewhid, obožavanje samo Allaha, subhanehu ve te ala, bez činjenja mu sudruga u ‘ibadetu. Važnost tewhida je prožeta Kur’anom kao i hadisima. Obećana nam je nagrada ako ustrajemo na čistom tewhidu...

Čitaj dalje...